WhatsApp-alert

WhatsApp-alert

Een WhatsApp-Alert-groep met buurtgenoten blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. In enkele Tilburgse wijken nam het aantal woninginbraken met ongeveer de helft af door een buurt-WhatsApp-groep. Zo’n Alert-groep is ook in de Delftse wijk Tanthof een succes. Uit cijfers van de politie blijkt dat inbrekers de wijk tegenwoordig veel vaker links laten liggen.

Er zijn inmiddels spelregels opgesteld om de WhatsApp-groepen zo goed mogelijk te laten functioneren:

  • Deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
  • Deelnemers wonen in het dorp.
  • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Geen spoed, wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.
  • Laat via een WhatsApp-bericht aan elkaar weten of de politie al gebeld is. Vaak is dat degene die een verdachte situatie als eerste signaleert.
  • Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
  • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
  • Verstuur alleen foto’s van een verdachte voor het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk is of een meerwaarde heeft. Daderkenmerken, zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht, kunnen een dader ook goed beschrijven.
  • Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp-groep(en) alleen waarvoor hij bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.

Om de WhatsApp-groep zo goed mogelijk te laten functioneren is er een soort gedragscode opgesteld: de SAAR-methode. Die bestaat uit 4 soorten acties:

Signaleer
Zie je iets verdachts, bijvoorbeeld 2 personen in de tuin van een ander, probeer dan goed te onthouden wat je hebt gezien. Let op kleding, geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Zie je een verdacht voertuig, noteer dan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Alarmeer
Zie je iets waarbij de politie direct in actie moet komen? Bel dan altijd eerst 112 voordat je het signalement doorgeeft in de WhatsApp-groep. Is er geen spoed bij de melding, maar wil je wel de politie inlichten? Bel dan 0900-8844.

App
Dit is het bericht waarin je het daadwerkelijke signalement doorgeeft en beschrijft wat je gezien hebt. Geef ook aan of je de politie wel of niet gebeld hebt.

Reageer
Nadat je het signalement hebt doorgegeven is er misschien de mogelijkheid om de personen te volgen of hun plannen te verstoren. Probeer dit altijd samen te doen met buurtbewoners en doe het alleen als het veilig is. Breng jezelf niet in gevaar.

Indien U lid zou willen worden van deze whatsapp-alert-groep kunt U een mail sturen naar info@kooisedorpsraad.nl. In deze mail dient U uw naam/06-nummer te zetten. Wanneer de desbetreffende mail bij ons binnen is wordt U zo snel mogelijk aan deze WABP groep toegevoegd.

Indien U iets verdachts waarneemt kunt U het onderstaande formulier invullen als geheugensteun bij het aangeven van de verdachte. Misschien is het handig dit formulier preventief uit te printen en op een centrale plek in uw huis op te hangen.
Signalementenkaart